Verenigingen

Wat is een studenten(gezelligheids)vereniging? 

Naast je studie is er nog meer te beleven in Eindhoven. De beste mogelijkheden om iets naast je studie te ondernemen vind je bij een studentengezelligheidsvereniging. De drie studentenverenigingen die Eindhoven rijk is onderscheiden zich van andere studentenorganisaties doordat ze elk beschikken over een eigen Sociëteit. Daar wip je even binnen om met je vrienden te borrelen, voor meer of minder serieuze discussies, voor grote of kleine feestjes en veel uiteenlopende activiteiten, vaak tot in de late uurtjes.

Bij een studentenvereniging ontmoet je niet alleen eerstejaars of mensen van je eigen studie. Hier ontmoet je studenten van alle verschillende studierichtingen van de TU/e en het HBO uit verschillende jaargangen. Een studentenvereniging biedt je een nieuw thuis in jouw nieuwe stad want naast het drinken van een biertje kan je hier vaak ook activiteiten organiseren, sporten, studiebegeleiding krijgen, een hapje eten en nog veel meer!

Naast veel plezier en gezelligheid is een studentenvereniging de beste plek om jezelf te ontplooien. Door de vele commissies en besturen binnen de verenigingen zijn er veel mogelijkheden voor leden om eigen ideeën tot uitvoer te brengen en ervaring op te doen op organisatorisch en bestuurlijk vlak. Ook leer je veel sociale en communicatieve vaardigheden, die je bij je studie en je verdere leven goed van pas komen.

Recent onderzoek van de universiteit van Leiden heeft aangetoond dat lidmaatschap van een studentenvereniging niet nadelig is voor je studie. Integendeel: leden van een studentenvereniging maken vaker hun studie af dan niet-leden. Uit een ander onderzoek van de Landelijke Kamer van Verenigingen blijkt ook dat studenten die actief zijn geweest bij een studentenvereniging, meer carrièrekansen hebben dan studenten die dat niet waren.

Wil je meer informatie over studentenverenigingen? Ga dan naar www.wordlid.com.

De Verenigingen
Je hebt in Eindhoven drie studentenverenigingen: Het Eindhovens Studenten Corps (E.S.C)algemene studenten vereniging SSRE en de Eindhovense Studenten Vereniging Demos. Elk van deze verenigingen heeft een eigen karakter. Zo is er voor iedereen een vereniging die goed bij hem of haar past. Neem gerust een kijkje op de website van deze verenigingen, kijk hoe je met ze in contact kunt komen en Word Lid!

Het Eindhovens Studenten Corps
Lid worden van het Eindhovens Studenten Corps betekent lid worden van de oudste, grootste en meest traditionele vereniging van Eindhoven. Een hechte club die vooraan staat in het Eindhovense studentenleven, door, naast de vaste borrelavonden voor leden, ook vette feesten in de eigen studentenkroeg ‘De Ballenbak’ te organiseren waar heel studerend Eindhoven welkom is! Naast borrelen en feesten, kun je nog veel meer. Leden organiseren activiteiten voor goede doelen, het Eindhovens studentensymposium en hét bevrijdingsfestival van Eindhoven, Liberation 040! 

Tevens heeft het E.S.C bijna 50 huizen, 12 disputen en vele jaarclubs, waarmee je de leukste weekenden, gaafste toernooien en mooiste activiteiten meemaakt, die jouw studententijd onvergetelijk maken. 

Samen borrelen, wonen, studeren, sporten én ondernemen, dat is wat het E.S.C jou kan bieden!

Algemene Studentenvereniging SSRE
Studentenvereniging SSRE is een van de grootste en actiefste studentenvereniging van Eindhoven. Ze is opgericht in 1957 en is daarmee ook een van de oudste studentenverenigingen. SSRE is gevestigd in het centrum van de stad, in een monumentaal herenpand midden op de Vestdijk. De vereniging wordt gekenmerkt door haar open houding, tradities en gezelligheid. In het Eindhovense studentenleven is SSRE niet weg te denken door de vele activiteiten georganiseerd door haar leden. Denk bijvoorbeeld aan een cantus voor heel studerend Eindhoven, meerdere sporttoernooien men natuurlijk een tal van feesten en evenementen in en om haar sociëteit Ἐυναια’. Daarnaast telt SSRE tien disputen die samen een overgroot deel van de leden vertegenwoordigen en zorgen voor een heuse disputencultuur. Hierdoor vormen de leden een divers en hecht netwerk waar iedereen zich op zijn plek voelt.

Kom een keer langs om het echte studentenleven te ervaren of neem contact op met onze leden via onze site of social media!

De Eindhovense Studentenvereniging DEMOS
Demos is de laatste van de drie grootste studentenverenigingen van Eindhoven. Een hechte vereniging waar iedereen elkaar kent en waar menig student een tweede thuis vindt. Demos bestaat uit allemaal enthousiaste en gedreven studenten die het beste willen maken van hun studententijd en daarom is gelijkwaardigheid er één van de belangrijkste normen! Vanaf het moment dat je lid wordt ben je gelijkwaardig aan alle andere leden van Demos. Hoewel we bij Demos veel mogelijkheden bieden voor vriendschappen en persoonlijke ontwikkeling, is er dan ook niets verplicht, wat betekent dat je bij ons de ruimte krijgt om jouw studententijd in te richten op de manier die bij jou past! 

Sociëteit ‘De Keizer’ is 5 dagen per week open voor gezellige borrels en activiteiten voor onze 250 leden. Daarnaast is Demos ook onderdeel van een federatie, een groep van zuster-verenigingen door heel Nederland, waardoor we vaak op bezoek gaan bij verenigingen in een andere stad. Ben je benieuwd naar wat Demos jou nog meer te bieden heeft? Neem dan een kijkje op één van de onderstaande kanalen.